Antologi cerpen Malaysia

>> Thursday, June 2, 2011


Buku ini saya pinjam daripada perpustakaan awam berhampiran. Melihat barisan nama penulis sahaja sudah cukup untuk memaut keinginan saya untuk mengulitinya.

Abdullah Hussain
A Samad Ismail
A Samad Said
A Wahab Ali
Anwar Ridhwan
Arena Wati
Awangku Merali
Azizi Hj Abdullah
Azmah Nordin
Che Husna Azhari
Douglas Jaga
Eh Deng Eh Chik
Faisal Tehrani
Fatimah Busu
Hasidah Disan
Hizairi Othman
Ismail Abbas
Janathan Kandok
Jiso Rutan
Jong Chian Lai
Khatijah Hashim
K S Maniam
Lim Chiao Kee
Noorjaya
Othman Puteh
Saroja Theavy Balakrishnan
Shahnon Ahmad
Shuhaibun Yussuf
Siti Hadiah Abd Mutalib
Siti Zainon Ismail
Sritharanee Subramaniam
S M Zakir
S Othman Kelantan
Uthaya Sankar SB
Zaharah Nawawi
Zakaria Ali

2 daripada 36 cerpen yang terkandung dalam buku ini ditulis dalam bahasa Inggeris, manakala selebihnya telah diterjemahkan daripada bahasa Malaysia. Saya petik daripada bahagian Kata Pengantar:

This anthology is initiated with three main intentions. One, to increase teh number of quality translated works in this country in our effort to further develop the publishing sector. Two, to introduce "Malaysian literature" to non-Malay audience in this country; and three, to promote Malaysian literature to the rest of the world.

Saya cuba cari dalam laman Dawama barangkali ada versi bahasa Malaysia, malangnya tiada. Ini capaian ke laman Dawama untuk membeli buku ini. Saya setuju sahaja dengan ketiga-tiga objektif yang telah digariskan seperti di atas, tetapi manalah tahu, DBP terbitkan dalam kedua-dua bahasa. Saya ingin memperelok lagi penguasaan bahasa kebangsaan. Tambah pula, setelah membaca beberapa cerpen, memang terasa benarnya 'Bahasa jiwa bangsa'. Banyak istilah-istilah yang tidak dapat diterjemahkan dengan sempurna kerana terjemahan itu tidak dapat membawa 'semangat' atau jiwa asal maksud. Contohnya, pelik rasanya membaca 'circumcision' berbanding 'sunat/khatan', 'cooking games' berbanding 'main masak-masak', dan 'egret' berbanding 'bangau', sekadar beberapa contoh.

Walaubagaimanapun, saya kira buku ini masih amat menarik kerana mengumpulkan 36 cerpen bercitra Malaysia daripada penulis-penulis ternama. DBP sebenarnya banyak menerbitkan buku-buku yang berkualiti tinggi. Malangnya, pembaca tidak tahu mengenai buku-buku ini dan sukar didapati di kedai-kedai. Saya tidak mahu bicara lebih-lebih isu ini, sebab saya bukanlah siapa-siapa dalam industri penerbitan. Sekadar luahan seorang pembaca.

2 comments:

kukuanga June 15, 2011 at 12:34 AM  

i hope the palm species featured is kelapa sawit and not as i think, kurma. because if its the latter, surely it defy being made in Malaysia. haha..(as if kelapa sawit originated/ endemic to our country) silly me.

Siti June 16, 2011 at 7:49 AM  

kukuanga,
the same thought occurred to me! kelapa sawit is more synonymous with malaysia even if it does not originate from here.
i don't know what pokok kurma looks like, but i think this might be a taller species of kelapa sawit kot..

Post a Comment

ABOUT ME

emel.siti@ gmail.com

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP