Puisi yang indah

>> Thursday, September 22, 2011

Usah menyangka puisi mudah ditulis hanya kerana bilangan perkataannya sedikit berbanding genre lain. Puisi sebenarnya lebih sukar kerana pemilihan perkataan perlu tepat untuk menggambarkan maksud dan di samping itu perlu memberi ‘pengalaman bahasa’(linguistic experience) yang indah buat pembaca atau pendengar. Ia satu seni yang memerlukan ilham dan bakat yang tinggi, saya kira. Saya akui, saya sendiri jarang membaca buku koleksi puisi. Satu-satunya buku puisi yang saya telah saya beli adalah Al-Amin tulisan A Samad Said, itu pun belum saya uliti kerana bukunya belum sampai di tangan.

Radio IKIM kerap juga menyiarkan sajak dan puisi yang dideklamasi dengan baik, dan saya suka mendengarnya. Puisi Jika nukilan A Samad Said di bawah begitu cantik sekali. Ringkas, sedap didengar, sarat dengan makna.

Jika

Jika bukit menjadi gunung
Gunung menyuburi rimba
Jika sakit mendorong menung
Menung meransang dewasa
Lorong hidup banyak cabarnya

Jika rakit menjadi kapal
Kapal meningkat bahtera
Jika bangkit melawan gagal
Gagal membibit hemah
Landas hidup banyak tuahnya

A. Samad Said

Ini pula sajak Lidah Bangsa nukilan A Aziz Deraman.

Lidah Bangsa

Lidah bangsaku tiba-tiba kelu
di hujung satu dekad abad ke-21
buana yang resah benua tidak tentu
akan segala yang mungkin alaf baru,
ketika kuasa-kuasa bertukar haluan
krisis ekonomi gelegak di tangan
budaya hidup yang terencat
sosial manusia yang bejat
di sisi globalisasi liberalisasi
bangsaku hilang berani.
Dari dahulu di bumi merdeka ini
bangsaku bingkas
bangun berdiri
bersatu langkah sederap serentak
yakin bangunkan nusa yang hebat
dimalui disegani dihormati orang
atas kekuatan aneka macam
taat setia rakyat menjulang
satu padu bukan kepalang
sepakat nikmat kemakmuran,
jika muncul aliran baru alur fikir
menerjah tanpa nyata batin zahir
nusa ini akan nanar
jadi pohon tidak berakar.

A AZIZ DERAMAN

3 comments:

aida September 24, 2011 at 12:57 AM  

saya suka jawab prosa klasik compared to puisi dalam SPM BM.. rasa cam susah nak tafsir puisi

puisi a samad said tu sarat sangat maksudnya, tapi best

Ummu Auni September 24, 2011 at 6:57 AM  

I like Usman Awang. I have a book on his poems. Best best

Siti October 12, 2011 at 9:10 AM  

aida,
ha.. baru teringat pasal pilihan dalam paper SPM dulu. i agree with you, puisi mungkin lebih susah nak jawab sebab tafsiran berbeza..

ummu auni,
yang paling popular 'di makam bonda' dan yang pasal guru (tak ingat tajuk) tu kan.. kena cari ni.

Post a Comment

ABOUT ME

emel.siti@ gmail.com

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP