Nama Beta Sultan Alauddin

>> Monday, April 11, 2011

Credit to image source: ujanailmu.com.my

Meskipun buku ini sudah lama di rak buku, saya tidak lekas memilih untuk membacanya. Barangkali kisah sejarah biasanya 'berat' bagi saya. Jangkaan saya meleset. Dalam buku ini, kisah Sultan Alauddin diceritakan oleh seorang datuk kepada cucu-cucunya. Penceritaan yang ringan dan menarik membuatkan buku ini enak dibaca, dan amat sesuai untuk kanak-kanak.

Saya sudah lupa sebarang fakta berkenaan Sultan Alauddin daripada buku teks Sejarah sekolah menengah dahulu. Menguliti buku ini membuatkan saya teruja membaca bagaimana beliau merupakan seorang pemerintah yang warak dan berwibawa. Sayang sungguh, tempoh pemerintahan beliau tidak lama, akibat perbuatan khianat musuh-musuh dalam istana.

Saya akui, saya seorang yang naif barangkali, tetapi 'kuasa' memang sesuatu yang tidak dapat saya fahami. Saya tidak dapat mengerti bagaimana seseorang boleh menggadai kemaslahatan umum demi kepentingan diri dalam perebutan kuasa. Ah, senanglah saya berkata begitu, setelah peristiwa dan kesannya berlaku (on hindsight/restrospectively). Barangkali sewaktu kejadian tersebut berlaku, setiap pihak menyangka masing-masing yang betul dan berhak.

0 comments:

Post a Comment

ABOUT ME

emel.siti@ gmail.com

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP